Request a demo
Pricing:
Pricing overview Request a demo
Core utilities:
System and Test view Checklist for Cx and QA/QC Planning and scheduling Dashboards and analytics Your Template Center AI engine for Cx teams Review and annotate files
Industries:
Construction projects Data centers Oil & Gas and Renewables Mechanical Manufacturers
Learn:
Cx newsletter Blog about quality processes Commissioning 101 The book about commissioning
Support:
Help articles and information Live chat-support Contact-us
← All posts ← Alle posts

Hvordan laves commissioning kontrakter

• Skrevet af Thomas T. Jarløv

Commissioning. Et ord der både er besværligt at stave og udtale, men også et ord, som bliver mere og mere almindeligt på byggeprojekter.

Hvis du har budt på offentlige byggesager eller bæredygtige byggerier, så er du højst sandsynligvis stødt på ordet commissioning.

Men hvad betyder det for dig? Det vil vi komme nærmere på i denne blogpost.

I løbet af den kommende tid udgiver vi en række blogpost, som vil guide dig gennem commissioning processen. De forskellige bogpost vil fokusere på de forskellige aktører og Cx-indhol i byggeprojekter - fra entreprenør til rådgiver til bygherre og helt til Cx-teamet.

Den her blogpost sætter gang i det hele - hvad er commissioning og et kig på kontrakterne.

  1. Baggrundsviden omkring commissioning
  2. Grundlaget for commissioning kontrakter
  3. Eksempel på opbygningen af en kontrakt
  4. 💰 Spild af penge 💰

Baggrundsviden omkring commissioning

Jeg, forfatteren Thomas T. Jarløv, har i de sidste 10 år arbejdet med commissioning processen i mange afskygninger og på mange niveauer. Men en bærende ting er, at commissioning er en Kvalitetsstyringsproces.

En kvalitetsstyringsproces er ikke det samme som en kvalitetssikringsproces. Det er en vigtig ting at holde for øje, da kvalitetssikring er en opgave, som allerede håndteres af aktører og processer.

Commissioning er kvalitet

Commissioning processen i sin helhed er ikke ny - og det var ikke byggebranchen, som opfandt den. Den har været fast inventar i skibsindustrien i flere årtier, men det har selvfølgelig været en anderledes proces, som har fokuseret på skibe.

Et skib er blevet "commissioned", når det skulle på søs, men det var først i 1977, at commissioning blev introduceret i byggebranchen. Herefter har det indfundet sig mere og mere i både udlandet og Danmark. Specielt i løbet af de sidste 10 år, har det fået godt og grundigt fat i Danmark.

🤔 Men hvorfor kommer commissioning?

Der er nok ikke et enkelt entydigt svar, men behovet verficiering og nogle optimerede processer herfor, er i hvert fald en del af det. Der udføres kvalitetssikring på byggerier, men når vi kan se, at det ikke er nok, så må der gøres noget!

Byggerier er fyldt med fejl og mangler! Kun 56% af byggeprojekterne i Danmark overholdte budgettet og de samlede omkostninger til fejl og mangler kunne opgøres til 10% byggebranchens årlige produktionsværdi. Det svarer til 26 milliarder kroner!!! ([1] AAU, 2021 - Built, [2] DI, 2020)

Grundlaget for commissioning kontrakter

Når et projekt skal benytte commissioning, skal det angives i kontraktmaterialet. Det er dog her, vi oftest ser problemerne med commissioning starte...

Når der skal udarbejdes commissioning-kontrakter, så må man kigge langt efter branchevejledning og hjælp - for det findes ikke! Derfor henvises der ofte til den danske standard for commissioning (DS3090); men det er et problem, da den ikke beskriver en sagsspecifik commissioning proces.

Giver du pris på, eller skal du udføre commissioning jf. DS3090, så er der et stort frirum til selv at bestemme, hvordan du gør det.

En lille huskeliste til dine kontrakter:

  1. Er anlægstyperne angivet (fx røgudsugning, ventilation, eltracing, etc.)
  2. Er de krævede aktiviteter angivet?
  3. Er omfanget den tværfaglie granskning specificeret?
  4. Er omfanget af commissioning SIT test specificeret?
  5. Er rådgiverens specifikke deltagelse i processen angivet?
  6. Er entreprenørens specifikke deltagelse i processen angivet?

... og listen kunne fortsætte.

Hvis personen, der udarbejder kontraktmaterialet, ikke har kendskab til tekniske installationer eller commissioning, så er der risiko for, at det ikke beskrives korrekt.

Tal med Cx-lederen - han ved det helt sikkert

Når du skal udarbejde din commissioning kontrakt, eller når du skal byde på en commissioning kontrakt kan du: 👷

  • Kontakte en commissioning rådgiver (der er en del i Danmark!)
  • Læse bogen Guide til commissioning i praksis som guider dig igennem processen
  • Benytte CxPlanners commissioning kontrakt-generator
  • Benytte CxPlanners commissioning hotline

Eksempel på opbygningen af en kontrakt

I 2015 blev jeg ansat i Københavns Lufthavn med det formål, at implementere en commissioning på deres byggerier - og de byggede for rigtig mange penge!

Udover at det tog en årrække at få det implementeret, så fik vi i Cx-teamet testet en masse måde at udbyde commissioning på. Metoden blev løbende tilpasset og testet i forskellige kontrakt- og organisations-sammensætninger med løbende lessons learned fra både rådgivere og entreprenører.

I bund og grund kan mange af vores erfaringer samles i, at fremfor den tunge juridiske kontraktopbygning, så var behovet en praktisk og brugbar kontrakt, som kunne hjælpe de forskellige parter med, hvordan de skulle udføre opgaverne.

Si' det direkte

Fremfor lange beskrivelser gik vi over mod en skarpere bydeform. Fx "Rådgiveren skal udføre pre-test jf. dokument XZY", "Entreprenøren skal markere de præcise målepunkter på plantegningen ved indreguleringen".

For commissioning-kendere vil ovenstående højst sandsynligvis lyde som commissioning-krav, og ja eksempel-sætningerne ovenfor kunne have været commissioning-krav. Commissioning krav er målbare, og der kan ikke drages tvivl om deres indhold - præcis det samme skal gøre sig gældende i kontrakten.

Commissioning ydelsesbeskrivelse

Kontrakt for commissioning - også kaldet commissioning ydelsesbeskrivelse. Den skal beskrive, hvad alle parter skal udføre. Defor må den ikke blot henvise til DS3090 eller Værdibyg.

En god måde at opbygge den på er at opsætte den i skemaer med ansvarlige. Eksemplet illustrerer dette.

R Skal deltage i opstarts-commissioning møde
E Skal sammen med sine UE'ere deltage i opstarts-commissioning møde
E Skal udføre pre-test, der skal godkendes af fagtilsynet, før Cx-test. Pre-test er specificeret i bilag 2.

💰 Spild af penge 💰

Commissioning kan være spild af penge og blot øge kompleksiteten af byggesager, hvis det ikke implementeres korrekt.

Alle der udarbejder commissioning kontrakter, bør spørge sig selv: "Er det her allerede indeholdt i byggesagen?". Hvis du kan svare ja, så skal du ikke implementere det igen på byggesagen. Et eksempel kunne være, at der skal udføres Cx-tilsyn - det skal jo ikke kontrollere de samme ting som fagtilsynet? .. medmindre bygherren vil betale dobbelt..

Når Cx-kravene udformes, så hold for øje - hvad er rigtige Cx-krav, og hvad er blot krav fra standarder og allerede gældende lovgivning. Hvis du vælger at benytte lovgivningskrav, så skal det være fordi, at der er ekstra behov for at verificere dem - ellers skal du lade dem ligge.

Commissioning er ikke en beskyttet titel. Vælg derfor din Cx-leder med omhu! Alle kan kalde sig commissioning leder. Når du skal vælge, så kig fx efter en Cx-certificering som QCxP (Qualified Commissioning process Provider, University of Wisconsin Madison) og deres reelle Cx-erfaring.

Commissioning så virker det altid

Flere tips og tricks?

Skal du have flere tips og tricks? Så ta' fat i os, vi sidder klar til at hjælpe!

Skrevet af Thomas T. Jarløv

Cx-community

Become part of our Cx-community and get info and learning material about the commissioning process.